De Wever haalt uit naar Mahdi: "Als ik mijn partij ooit zo ten schande zou maken, ik zou het niet meer trekken"

door: STS
Bart De Wever - Sammy Mahdi
Afbeelding bron: Photonews

Bart De Wever heeft gereageerd op het TikTok-filmpje dat Sammy Mahdi maakte over de zaak-Reuzegom. Die nam het daarin op voor YouTuber Acid, die namen van Reuzegommers bekendmaakte.

"Wat Sanda Dia is overkomen, is afschuwelijk. En dat roept heel wat sentiment op. En mensen vinden dat bij een afschuwelijk voorval ook een afschuwelijke straf moet horen. Zo werkt sentiment, maar zo werkt de rechtsstaat niet", zei Bart De Wever in 'De Afspraak'.

"Je kan commentaar hebben op de rechterlijke macht, op de wetgeving die tot het arrest leidt, over de strafmaat die in de wet staat... Maar wat je als politicus niet moet doen is in een individuele strafzaak de beoordeling van de rechtsstaat actief in twijfel trekken."

Er werd De Wever gevraagd of hij het over Sammy Mahdi had. "Onder andere. Dat is echt een dieptepunt. Ik vraag mij af wat Koen Geens daarover zal zeggen. De plaatsvervangende schaamte die ik heb gevoeld in het parlement..."

"Als ik mijn partij ooit zo ten schande zou maken, ik zou het niet meer trekken, eerlijk gezegd. Hij zit echt op het niveau van een 16-jarige YouTuber commentaar te geven in een van de meest delicate zaken."

"Voelt het vonnis aan als rechtvaardig? Natuurlijk niet. Maar dit is het oordeel van de rechtsstaat en daar hebben wij ons - zeker als politici - bij neer te leggen en over te zwijgen. En als het ons niet aanstaat, moeten we de wetten veranderen. Zo eenvoudig is het."