100 miljoen euro voor niks: Contacttracing gaat helemaal de mist in

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

Contacttracing is volgens veel experts het middel bij uitstek om de verspreiding van het coronavirus aan banden te leggen, maar de missie faalt helemaal. 

Contacttracing, daar kan je niet meer aan onderuit. Wiens naam doorgegeven wordt, krijgt tot twaalf telefoontjes. Werd je dan nog niet bereikt, dan komt men langs bij je thuis.

Vlaams parlementslid Jeremie Vaneeckhout (Groen) vroeg bij minister Wouter Beke (CD&V) de nodige informatie over contacttracing op. De mensen die moeten bereikt worden, worden voor meer dan 80 procent bereikt, maar die geven nauwelijks info door.

39 procent van de besmette patiënten geeft geen enkele contact door. Bijna een derde die dat wel doet, geeft enkel de eigen huisgenoten door. Van 62 procent van de mensen die positief testen, weet men dus eigenlijk niks.

“Dit is een compleet falen van de contacttracing, toch hét instrument van 100 miljoen euro dat ons tot er een vaccin is van nog groter onheil moet besparen”, vertelt Vaneeckhout aan Het Laatste Nieuws. “Op deze manier dreigen we in het najaar pas echt zwaar achter de feiten aan te hollen.”

Blijkbaar hebben mensen hun redenen om geen info door te geven. Velen zijn bang om in quarantaine te moeten of een boete te krijgen omdat ze meer contacten hadden dan toegestaan.