Belangrijke update over de contact tracing-app

bron: Belga, HLN
door: COS

Over enkele dagen zal de contact tracing-app in strijd tegen het coronavirus klaar zijn. In de week van 20 september zou iedereen de app moeten kunnen downloaden. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Na de testfase die nog tot 10 september loopt, zal een groep van 10.000 mensen de app uitproberen. Als alles goed verloopt, zal iedereen de app in de week van 20 september kunnen downloaden. Dat zeggen Karine Moykens van het Interfederaal Comité Testing & Tracing en cryptograaf Bart Preneel van de KU Leuven.

Aangezien de app geen persoonlijke gegevens bijhoudt, is de privacy volledig gegarandeerd. In het geval je positief hebt getest, laat de app je dat weten en wordt gevraagd anonieme informatie te delen met andere gebruikers. Zo kunnen zij verwittigd worden dat ze een risicovol contact hebben gehad. Ze weten dan alleen niet waar, wanneer of met wie dat contact plaatsvond.

“We vertrouwen erop dat iemand die de app gedownload heeft, natuurlijk ook de toestemming zal geven om zijn of haar resultaat te melden. De app gebruiken vergt maar een kleine moeite, en je helpt er de volledige bevolking mee.” Dat besluit Bart Preneel.