37% huisartsen wil geen coronavaccin: "Dit is een zeer slecht signaal"

door: MRO
coronavaccin astrazeneca
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Woensdag raakte bekend dat maar liefst 37% van de huisartsen zich niet wil laten inenten tegen Covid-19, blijkt uit een bevraging van de Artsenkrant. Het is alvast geen goed signaal om de bevolking om het nodige vertrouwen te geven in de coronavaccins, vindt Dirk Scheveneels.

"Een vaccin heeft een hele doorlooptijd om te ontwikkelen. Wij willen weten hoe werkt dit vaccin effectief, welke zijn de bestanddelen van het vaccin en moeten we wat meer alert zijn voor bijwerkingen die we bij de klassieke vaccins niet zien?", stelt huisarts Jos Vanhoof bij TV Limburg.

Dirk Scheveneels, ondervoorzitter van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten, zegt te schrikken van het resultaat van de bevragng. "Ik ben zeer verrast, dat is een zeer hoog getal dat ik niet verwacht had", vertelt hij in De Wereld Vandaag op Radio1.

"Vooral de snelheid waarmee het vaccin op de markt wordt gebracht geeft misschien een aanvoelen dat het minder veilig is. Maar ik kan met zekerheid zeggen dat alle fasen zijn doorlopen die dit vaccin veilig op de markt moeten laten brengen."

Het is net de huisarts die patiënten vertrouwen in het vaccin moet geven. "De huisarts moet zijn patiënten overtuigen om zich te laten vaccineren eens dit op de markt is. Wij zijn de vertrouwensrelatie met de patiënt en als wij aangeven dat het niet veilig zou zijn, is dat een heel slecht signaal."