Advies om te versoepelen voor gevaccineerden, maar Erika Vlieghe ziet gevaar

door: MRO
Erika Vlieghe
Afbeelding bron: Photonews

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en- bestrijding (ECDC) heeft in een nieuw advies laten weten dat er versoepelingen kunnen komen voor personen die volledig gevaccineerd zijn. Professor Erika Vlieghe gaat toch op de rem staan.

Volgens het ECDC mogen personen die volledig gevaccineerd zijn elkaar ontmoeten zonder mondmasker en zonder anderhalve meter afstand te bewaren. Dit geldt ook wanneer jongeren en mensen van middelbare leeftijd, waarvan er één gevaccineerd is en één niet, elkaar ontmoeten.

Erika Vlieghe, voorzitter van het adviesorgaan Gems, maant aan tot voorzichtigheid. "We moeten toch voorzichtig zijn en zeker nu geen verwarring scheppen. Dit rapport schept helderheid en geeft de mensen ook moed, zij zien wat de toekomst is waar we naartoe gaan als we met z'n allen volledig gevaccineerd zijn", vertelt de infectiologe in De Ochtend op Radio 1.

Ze benadrukt dat mensen nu niet op eigen houtje moeten gaan beslissen om anderen te ontmoeten zonder mondmasker. "Het is niet de bedoeling dat mensen op individuele basis vanaf vandaag gaan beslissen dat ze dingen mogen omdat ze al één spuit gehad hebben."

Duidelijk minder risico

"Je moet de hele tijd een afweging maken wat de resterende risico's zijn als je de afstandsregel en de mondmaskerdracht laat varen. We kunnen die risico's nog niet helemaal omschrijven. We weten dat die risico's duidelijk minder zijn bij mensen die volledig gevaccineerd zijn, maar er kan nog overdracht plaatsvinden."