Bestellingen voor 20 personen bij de traiteur: Het maakt Steven Van Gucht boos

door: MRO
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Politici en experten wachten met een bang hart de feestdagen af. Het nieuws dat traiteurs grote bestellingen ontvangen, stemt hen bijzonder ongerust. Steven Van Gucht benadrukt het belang van het volgen van de regels.

"We hebben in de pers vernomen dat bepaalde slagers en traiteurs getuigd hebben over grote bestellingen voor 20 à 30 personen die ze ontvangen voor Kerstmis en Nieuwjaar. Laat ons vooral hopen dat dit uitzonderingen zijn want dergelijke feesten kunnen de epidemie de lucht in stuwen in januari."

"Dat is demotiverend voor een groot deel van de bevolking die zich wel aan de regels houdt en voor het zorgpersoneel dat zich nu al bijna een jaar uit de naad werkt."

Steven Van Gucht legt uit dat indien 20% van de mensen 4 extra personen uitnodigt met Kerstmis ofwel Nieuwjaar de drempel van 75 ziekenhuisopnames een maand langer zal duren. "Eén feestdag kan een maand langer lockdown betekenen."

Kijken naar de VS

"In de VS is een duidelijk Thanksgiving-effect geweest met recordaantallen besmettingen en overlijdens. Heel wat Amerikanen legden met Thanksgiving de regels naast zich neer en reisden het land door om toch samen te vieren. Dergelijke samenkomsten kunnen coronavirus-broeihaarden worden."