Coronavirus: Steven Van Gucht schetst zeer somber vooruitzicht

door: MRO
viroloog Steven Van Gucht

Tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum heeft woordvoerder Steven Van Gucht een bijzonder zorgwekkend vooruitzicht geschetst. Indien de trend zich doorzet, komen we in november aan 1.000 Covid-patiënten op intensieve zorgen.

"Het virus blijft aan kracht winnen in alle provincies en bij alle leeftijden. Alle indicatoren blijven onrustwekkend stijgen, net als de voorbije dagen."

"In alle Waalse provincies zien we minstens een verdubbeling van de cijfers, maar ook in Vlaanderen lijkt het virus weer aan kracht te winnen. We zien ook een verdubbeling van de cijfers in Limburg en er is een belangrijke toename in de stad Antwerpen."

"Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blijft nog altijd het belangrijkste brandpunt, met gemiddeld 817 nieuwe gevallen per dag." 

Intensieve zorgen

Het aantal ziekenhuisopnames neemt fors toe en ook het aantal mensen op intensieve zorgen. "De bezetting op intensieve zorgen verdubbelt nu elke 18 dagen. Indien de huidige trend zich verder zou zetten, dan kunnen we tegen eind oktober ongeveer 500 patiënten op intensieve zorgen verwachten en dat is de maximumcapaciteit in fase 1A."

"In de loop van november zouden deze cijfers kunnen stijgen tot 1.000 patiënten op intensieve zorgen wat niet ver verwijderd is van de piek tijdens de eerste golf", waarschuwt Steven Van Gucht.

"In de hoogste fase kunnen maximum 2.000 bedden voorzien worden op intensieve zorgen voor Covid-patiënten in België."