Emmanuel André maakt gehakt van Belgisch coronabeleid: "We werden gedwarsboomd door de politiek"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Microbioloog Emmanuel André heeft voor het natuurwetenschappelijke blad 'Nature' een vernietigend opiniestuk geschreven over de aanpak van de coronacrisis in België.

"De laatste decennia heeft België de continuïteit tussen preventie en genezing verstoord, waardoor een gezondheidssysteem dat gedurende eeuwen werd opgebouwd, ontmanteld werd."

"Als gevolg daarvan begonnen we onvoorbereid aan deze pandemie, zonder een stock beschermingsmateriaal en met een tekort aan dokters, verpleegkundig personeel en laboranten. Dit verergerde andere, minder gemakkelijk te voorkomen kwetsbaarheden: een dichte, vergrijzende bevolking, die zowel binnen als buiten de grenzen zeer mobiel is."

Negen ministers

"Het complexe institutionele systeem zorgde ervoor dat het crisismanagement nog meer gehinderd werd. Dit betekende dat negen ministers van Volksgezondheid aan zes verschillende regeringen moesten antwoorden, die elk uit een andere mix van politieke partijen bestaan."

Verkiezingen

"Ondanks dat de federale verkiezingen in mei 2019 plaatsvonden, werd er geen federale regering gevormd tot oktober 2020. Deze situatie was de kiem voor een ongecoördineerd stelsel van 'adviescomités' van variabele levensduur, met overlappende bestuursrechten. De samenstelling van deze comités was onderhevig aan de grillen van de politici."

"In het begin van september, toen de tekenen van een tweede golf duidelijk werden, werden de virologen in het meest invloedrijke adviesorgaan deels vervangen door een lobbyist en een voormalige CEO van Bpost."

"Maandenlang nam geen enkele politieke leider verantwoordelijkheid op om een langetermijnplanning op te stellen die duidelijke drempels zou omvatten voor het implementeren van ziektebestrijdingsmaatregelen of om ervoor te zorgen dat de compensaties eerlijk en onmiddellijk verdeeld zouden worden onder de kwetsbare mensen en de meest getroffen economische sector."

Versoepeling

"De media zetten de wetenschappers in de voorhoede van de crisis; de publieke opinie prees de wetenschappers de hemel in. Intussen drongen sommige politici aan op een vervroegde versoepeling van de onpopulaire maatregelen om in de gunst van het volk te vallen en in de hoop om de economische impact te beperken. Maar het nemen van epidemiologische risico's leidde uiteindelijk tot een verlengde lockdown en extra schade aan een economie die stabiliteit en consumentenvertrouwen vereist."