Erika Vlieghe: "Iedereen voelt dat de situatie uit de hand aan het lopen is"

door: MRO
Viroloog Erika Vlieghe
Afbeelding bron: Photonews

De coronacijfers blijven stijgen en de noodkreten vanuit de huisartsen en ziekenhuizen klinken steeds luider. Erika Vlieghe, lid van adviesorgaan Celeval, zegt dat de situatie anders is dan in maart maar er moet wel ingegrepen worden.

"Het hele medische werkveld is uiterst bezorgd over de situatie. De stijging gaat een beetje trager dan in maart. We spreken toch nog altijd over andere dimensies dan toen. Het verplaatsen van patiënten toen was een ultieme noodingreep om hen een bed te geven. Nu is die spreiding meer preventief", vertelt Erika Vlieghe in De Ochtend op Radio1.

"Maar dit is toch wel een duidelijk teken aan de wand dat er echt iets aan de hand is. We moeten de trends op langere termijn bekijken en dan zie je dat dit één stijgende lijn is. Begin september ging dat langzaam, maar het aantal mensen met een positieve test is nu heel snel aan het stijgen."

Druk op het gezondheidssysteem

"Iedereen voelt wel aan dat de situatie uit de hand aan het lopen is en één van de doelstellingen is dat het gezondheidssysteem niet onder druk mag komen te staan. We stellen vast dat huisartsen al een drietal weken aan de alarmbel trekken en nu beginnen ook ziekenhuizen aan de alarmbel te trekken."

Inzetten op communicatie

Volgens Vlieghe moet er ingegrepen worden en moet zeker op het vlak van communicatie initiatief genomen worden.

"Als je huis in brand staat dan moet je natuurlijk wel iets doen. Er moeten maatregelen komen die zinvol en effectief zijn. Communicatie wordt heel belangrijk want we krijgen de indruk dat heel veel mensen die nu ziek zijn weinig kennis van de maatregelen en het virus hebben."