Erika Vlieghe weet waar veel superverspreiders zitten: "We moeten daar extra voorzichtig zijn"

door: STS
Viroloog Erika Vlieghe
Afbeelding bron: Photonews

Infectiologe Erika Vlieghe is tevreden met de nieuwe maatregelen die de regering aankondigde in de strijd tegen het coronavirus.

"Ik denk dat deze maatregelen een noodzakelijke eerste stap zijn om deze nieuwe opflakkering van het coronavirus onder controle te brengen", zei Vlieghe op Radio 1.

Een nieuwe maatregel is dat de cafés in het hele land om 23.00 uur de deuren moeten sluiten. Vlieghe steunt die maatregel: "Als je kijkt naar situaties waar superverspreidingen zich voordoen, zijn dat typisch evenementen waar mensen dicht op elkaar zitten, luid spreken of roepen, geen mondmasker dragen - en dat binnen, waar er veel aerosolen kunnen geproduceerd worden."

"Als je dat vertaalt naar een aantal situaties in het leven, dan is de horeca - en bij uitstek drukke cafés - een situatie waarin virusoverdracht heel waarschijnlijk kan worden. Daarom moeten we daar extra voorzichtig zijn."

Corona-barometer

Intussen blijft het wachten op de barometer. Indien die reeds zou bestaan, zouden we op dit moment in code oranje zitten. "Voor Brussel zitten we al op de grens met code rood", aldus Vlieghe.