Hoe scoort jouw slager, bakker of frituur op voedselveiligheid? FAVV onthult alles

Slager - vlees
Afbeelding bron: Photonews (archieffoto)

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen lanceert een toepassing waarmee iedereen de inspectieresultaten van restaurants, traiteurs, bakkers, slagers en voedingswinkels kan controleren. Het gaat om de 'Food Hygiene Rating'.

Wat is 'Food Hygiene Rating'?

Met de 'Food Hygiene Rating' kunnen consumenten op een eenvoudige manier de inspectieresultaten raadplegen van voedingszaken die hun producten rechtstreeks aan de consument leveren, zoals restaurants, traiteurs, bakkers, slagers en voedingswinkels.

Bekijk de score van jouw lokale winkels

Zo kan je in een oogopslag zien welke zaken in jouw gemeente een 'zeer goed' of een 'goed' inspectieverslag kregen, of de beoordeling 'voldoende', of 'te verbeteren'.

Of je kan de toepassing gebruiken wanneer je bijvoorbeeld een citytrip maakt, of naar de zee gaat, en wil weten welke zaken daar de beste inspectieverslagen van het FAVV kregen.

"Dankzij een moderne zoekmotor, locatie-gebaseerde functies en een interactieve kaartweergave kunnen burgers snel en eenvoudig nagaan hoe een onderneming scoort op vlak van voedselveiligheid", zegt het FAVV in een bericht aan onze redactie.

"Voedselveiligheid begint bij toegankelijke informatie voor iedereen", zegt Christine Romeyns, Gedelegeerd Bestuurder van het FAVV. "Met de 'Food Hygiene Rating' bieden we burgers meer transparantie, versterken we het vertrouwen in de Belgische voedselketen en stellen we consumenten in staat om weloverwogen keuzes te maken."

Lees ook: FAVV sluit supermarkt Colruyt wegens muizen

Meerwaarde voor de consumenten

"Deze toepassing zorgt ervoor dat iedereen gemakkelijk toegang krijgt tot betrouwbare en objectieve informatie over de voedselveiligheid van de voedingszaken die men bezoekt", zegt federaal minister van Landbouw David Clarinval.

"Deze transparantie vormt een echte meerwaarde voor consumenten, die bijvoorbeeld de beoordeling van hun bakker kunnen raadplegen."

"Het is ook een erkenning voor de professionals die zich elke dag inzetten om de regels na te leven en de veiligheid van de levensmiddelen die zij aanbieden te waarborgen."