Grote zorgen over eerlijke verdeling vaccin: "Overheid moet dringend plan opstellen"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Antwerpse onderzoekers dringen er op aan dat er een plan moeten komen voor de verdeling en de toediening van vaccins tegen het coronavirus. "Eén zaak is duidelijk: de overheid moet dringend in actie schieten, of het vaccin zal niet efficiënt, fair en veilig verdeeld worden", klinkt het.

"Vaccins zijn vaak temperatuurgevoelig", legt vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) een belangrijk logistiek probleem uit. "Enkele producenten maken gebruik van de nieuwe mRNA-technologie: die vaccins moeten op -70 graden bewaard worden. De logistiek wordt dus een stevige uitdaging, om het zacht uit te drukken."

"De EU hinkt bovendien serieus achterop als het gaat over de logistieke planning voor de verdeling van de coronavaccins", zegt Wouter Dewulf, verbonden aan het Departement Transport en Ruimtelijke Economie (TPR) van UAntwerpen.

Drive-in

Ook voor de planning en de uitvoering van de inenting zijn nog geen keuzes gemaakt. Roel Gevaers (TPR): "Gaan we inenten in de ziekenhuizen? Zal de verdeling gebeuren via de apotheker en de inenting door de huisarts? Komen er speciale drive-ins zoals op Park Spoor Oost in Antwerpen? En nog: welke groepen krijgen het vaccin? Op één na vereist elk kandidaat-vaccin een dubbele inenting: met welke database gaan we dat bijhouden?"

"We moeten nu handelen om een efficiënte, faire en veilige verdeling van het vaccin te garanderen. Stel je maar eens voor: het vaccin is goedgekeurd en geproduceerd, maar logistiek zou alles in het honderd lopen..."