Hoe zullen we Kerstmis kunnen vieren? Steven Van Gucht legt uit

door: MRO
viroloog Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

De lockdown in ons land duurt (voorlopig) tot 13 december en de vraag die veel mensen zich stellen is hoe we Kerstmis en Nieuwjaar zullen kunnen vieren.

Steven Van Gucht maakt nu al duidelijk dat grote familiebijeenkomsten uit den boze zijn omdat dit de ideale broeihaard is voor het virus. “Dan krijg je de mix van generaties en dat is heel riskant.”

“Kerstmis en Nieuwjaar gaat een zeer kritieke periode zijn. We hebben nu de tweede golf en als we erin slagen om die in te dijken, dan zullen er rond de kerstperiode misschien lagere cijfers zijn, maar daar is wel een groot risico.”

“Het virus maakt van al die familiebijeenkomsten gebruik om zich op korte periode opnieuw uit te zaaien en aan kracht te winnen. We gaan die periode heel voorzichtig aan moeten pakken en we gaan dat in kleine kring moeten vieren, binnen uw huishouden", vertelt professor Steven Van Gucht aan Redactie24.

“Het zal heel sterk van de cijfers afhangen of je bezoek zal kunnen ontvangen. Ik durf daar niet direct een grote voorspelling over doen want dat zal afhangen van de context op dat moment, maar ik durf nu al wel zeggen dat je dit best in kleine kring viert.”

Voorzichtig dat we niet de kiemen leggen voor derde golf

“Mensen moeten ook goed onthouden dat er maar één Kerstmis en Nieuwjaar is die heel anders zal zijn. Door ons gedrag ook tijdens de feestdagen aan te passen kunnen we een zeer grote impact hebben op wat er de weken nadien gebeurt. Als we niet voorzichtig zijn, dan kunnen de kiemen worden gelegd voor een derde golf.”