In kaart gebracht: Zoveel oversterfte was er in jouw gemeente in 2020

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Statbel heeft naast de oversterftecijfers van 2020 ook een kaart gepubliceerd, die de voorlopige sterftecijfers per gemeente weergeeft.

In België zijn door het coronavirus al 20.352 mensen overleden, waarvan het merendeel in 2020. Vorig jaar overleden er in België in totaal 126.000 mensen, 16,6% meer dan verwacht. Covid-19 en de hittegolf zijn daarvoor verantwoordelijk (lees er hier meer over).

Nu kan ook de oversterfte per gemeente geraadpleegd worden. Op de website van Statbel kan er ingezoomd worden op onderstaande kaart en kan je de oversterfte in elke Belgische gemeente zien.

Oversterfte
Afbeelding bron: Statbel

"Op het eerste zicht lijkt de bevolkingsdichtheid geen grote impact te hebben op de oversterfte. Een gemeente als Sint-Joost-ten-Node, met de hoogste bevolkingsdichtheid van het land (23.358 inwoners per km²) heeft een vergelijkbare oversterfte als bijvoorbeeld Gingelom, met een bevolkingsdichtheid van 148 inwoners per km². Ook gemeenten waarvan inwoners een lager gemiddeld fiscaal inkomen hebben, zijn niet meer getroffen dan gemeenten met een hoger gemiddeld fiscaal inkomen", aldus Statbel.