Marc Van Ranst: "Enkel daardoor kunnen we een tweede lockdown vermijden"

door: MRO
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

De kritiek op de beslissingen van de Veiligheidsraad afgelopen woensdag klinkt luid. Marc Van Ranst benadrukt de hoogdringendheid om in te grijpen nu de coronacijfers dag na dag blijven stijgen.

De evolutie van de hospitalisatiecijfers zorgt ervoor dat we eigenlijk reeds naar code oranje” zouden moeten gaan, met beperkingen die meer ingrijpend zouden moeten zijn dan die van de Nationale Veiligheidsraad."

"We zijn kostbare tijd aan het verliezen. En ik vrees dat we geen 14 dagen zullen kunnen wachten op een volgende veiligheidsraad", reageert Marc Van Ranst op Facebook.

De viroloog verwacht dat de feestzalen al snel opnieuw op slot zullen moeten. "Gezien de evolutie van de cijfers was deze Nationale Veiligheidsraad niet het optimale moment om de feestzalensector te reactiveren. Dit geeft zowel uitbaters als klanten valse hoop wanneer ons land heel binnenkort zal gedwongen zijn om weer strengere maatregelen te nemen."

'This is not a drill'

Van Ranst roept iedereen op om de veiligheidsmaatregelen nauwgezet op te volgen. Enkel op die manier kunnen we volgens hem een tweede lockdown vermijden.

"Het is belangrijk dat we allemaal goed begrijpen wat we zelf kunnen doen: enkel ons gedrag gaat ervoor zorgen dat we terug naar een normaal leven kunnen. Enkel ons gedrag gaat ervoor zorgen dat we een tweede lockdown kunnen vermijden. This is not a drill."