Marc Van Ranst noemt het onverantwoord: "Dit zijn de nevenwerkingen van stoppen met AstraZeneca"

door: STS
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Professor Marc Van Ranst heeft op Facebook een uitgebreid bericht gewijd aan AstraZeneca. Rond het vaccin van dat bedrijf hangen nu angst en twijfels, nadat een groot aantal landen de inenting ermee opschortte omwille van meldingen van bloedklonters.

Van Ranst zette alle wetenschappelijke feiten op een rijtje (zie beneden). Hij concludeert dat er momenteel geen reden is voor België om het voorbeeld van de andere landen te volgen.

"Op dit moment is het wetenschappelijk helemaal niet verantwoord om te pauzeren met vaccineren met het AstraZeneca-vaccin. Dat vaccin beschermt drie weken na de eerste vaccinatie voor 100% tegen ernstige Covid-19, hospitalisatie en sterfte, en voor 70-75% tegen milde Covid-infecties. We zitten midden in een pandemie, en het AstraZeneca-vaccin werkt goed."

"Stoppen met vaccineren met AstraZeneca vergroot de vaccintwijfel. Wanneer we groepsimmuniteit beogen, is het vergroten van de vaccintwijfel geen goede langetermijnstrategie. De nevenwerkingen van stoppen met AstraZeneca-vaccinatie zijn Covid-19-hospitalisaties, lange-termijn orgaanschade door Covid-19, en sterfte door Covid-19."