"Men applaudisseert voor de zorg, maar onderwijs wordt niet geapprecieerd"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

Momenteel werken de meeste scholen onder code geel. Maar wat als deze code naar code oranje gaat en er minder capaciteit toegelaten is op school? Zeker voor scholen van het buitengewoon onderwijs is dit een moeilijke kwestie.

Zij hebben de kinderen liefst gewoon op school. Praktijklessen geven en het gebrek aan ondersteuning thuis zijn grote obstakels om dit allemaal in goede banen te leiden. Wij gingen praten met Sandra Simons, directrice van BuSo De Wissel in Genk.

“We weten ook niet wat er gaat gebeuren als onze school code oranje zou krijgen. Dan zouden we naar minder capaciteit moeten gaan doordat een deel van de kinderen naar school moet komen en een deel moet thuis blijven op bepaalde dagen. Onze campus is in feite voldoende ruim om onze leerlingen op school te houden, want het is niet evident om met onze kinderen lange afstandsonderwijs te doen.”

“Wij geven veel praktijkopleidingen, dus onze leerlingen werken liever met hun handen dan in de klas theorielessen te volgen. De ouders van onze kinderen hebben wel allemaal een gsm, maar ze hebben niet allemaal een laptop thuis. We hebben door corona wel gemerkt dat de armoede naar boven komt.“

Thuis is er onvoldoende ondersteuning voor onze kinderen

”De ouders zijn dikwijls ook niet competent genoeg om hun kinderen te ondersteunen. Dus wij hebben ze liever gewoon op school. Door onze ruime campus zouden we dat ook kunnen blijven managen”, schetst Sandra Simons de situatie.

“Eigenlijk moet ik zeggen dat onze leerlingen de maatregelen goed opvolgen. We hebben het geprobeerd en het lukt heel goed. We hebben extra tijd voorzien en hebben de groepjes kleiner gemaakt.” 

Enthousiaste leerlingen

“We merken dat de kinderen enorm enthousiast zijn dat ze naar school kunnen komen. Ook onze leerkrachten zijn blij dat we zo goed als normaal opgestart zijn. Als ik heel de school bekijk, ben ik echt aangenaam verrast. ”

Scholen zijn door corona wel op alle vlakken uitgedaagd geweest. “De uitdagingen zijn enorm geweest als je ziet wat men van de scholen verwacht. Men applaudisseert voor de zorg, het personeel in de winkels, maar onderwijs wordt niet geapprecieerd. Mensen die niet in het onderwijs staan, weten niet hoe hard er gewerkt wordt en dat vind ik wel jammer.”