"Het is echt heel erg": Directrice BUSO-school betreurt urenlange busritten voor de leerlingen

door: MRO
Een bus van De Lijn
Afbeelding bron: Photonews

Bij de opstart begin september moeten scholen organisatorisch heel wat in goede banen leiden en de coronamaatregelen maken het er niet makkelijker op. Zo ook het vervoer van en naar school. Verschillende ouders van kinderen uit het buitengewoon onderwijs trokken deze week aan de alarmbel omdat hun kinderen met de nieuwe regeling urenlang onderweg zijn.

Sandra Simons, directrice van De Wissel, een school voor buitengewoon onderwijs in Genk, geeft uitleg over de situatie bij Redactie24. “De leerlingen van het buitengewoon onderwijs mogen vanaf het vierde jaar middelbaar zelfstandig reizen met het openbaar vervoer en hebben daarvoor recht op een gratis MOBIB kaart.” 

“Bij de aanvang van het schooljaar is met die kaart blijkbaar ook iets fout gelopen waardoor de kaart niet herlaad was en de leerlingen zogezegd zwart aan het rijden waren. We hebben dan zelf schoolbewijzen moeten maken, zodat ze konden aantonen dat ze van het buitengewoon onderwijs zijn.”

Er zouden niet genoeg middelen zijn om in te zetten. “De bussen zouden te vol zitten maar De Lijn zegt dan dat ze al op volledige capaciteit rijden. Daarnaast hoor ik ook vertellen dat De Lijn wel  bussen genoeg heeft, maar dat ze niet genoeg personeel hebben om met de bussen te rijden.”

“De Lijn organiseert ook per provincie het vervoer van de overige leerlingen uit het buitengewoon onderwijs. Zo hebben wij een 8-tal bussen met begeleider die in onderaanneming van De Lijn onze leerlingen tot aan de school brengen.” 

“Voorheen reden al die bussen tot aan één centraal punt en daar werden de kinderen verdeeld over de bussen die hen rechtstreeks naar de school brachten. Nu worden leerlingen meegenomen langsheen alle scholen en op die manier zijn leerlingen veel langer onderweg.” 

De situatie is heel erg, men verwacht veel van ons

“Onze eerste leerlingen worden bijvoorbeeld nu om 5u45 thuis opgehaald. Men zou beter veel meer kleinere bussen inzetten en de afstanden korter maken. Bijkomend moet de school de kinderen ook langer opvangen en ze zijn zoveel later thuis. Het is echt heel erg.”

“We zouden aan De Lijn kunnen vragen om aanpassingen te doen aan hun draaiboek, maar later wordt het misschien code oranje en dan moeten we opnieuw aanpassingen doen. Wij moeten constant ons systeem aanpassen. Men verkondigt wel veel, maar het moet ook te realiseren zijn. Zowel voor de scholen als voor De Lijn.”