Opvallend: Mondmaskers bij VTM, niet bij de VRT: Marc Van Ranst en Steven Van Gucht reageren

door: STS
Freek Braeckman
Afbeelding bron: VTM

Bij VTM zullen er voortaan mondmaskers gedragen worden in de nieuwsstudio wanneer er meer dan één persoon aanwezig is. Die beslissing werd genomen nu aangeraden wordt om ook op kantoor een mondmasker te dragen. Bij de VRT zeggen ze voldoende te verluchten en het volgende Overlegcomité af te wachten.

"Uit herhaalde controles in de voorbije maanden bleken de VRT-studio's zeer goed verlucht, zowel bij radio als televisie. De VRT hanteert bovendien zeer strenge veiligheidsmaatregelen in haar studio's. Met het oog op de verstaanbaarheid van praatgasten, verplicht de VRT voorlopig geen mondmaskers in haar tv- en radiostudio's", klinkt het in een persbericht.

"Ondertussen blijven de strenge veiligheidsmaatregelen gelden en optimaliseert de omroep zijn werking voortdurend. Zo werd op basis van het vorige Overlegcomité beslist om buitenlandse gasten te weren tot maandag 1 maart."

Marc Van Ranst en Steven Van Gucht reageren

"Beide opties zijn verdedigbaar, maar als ik mij niet veilig voel in een studio, zal ik een mondmasker dragen", zegt Marc Van Ranst. "Als alle maatregelen in de studio gerespecteerd worden, dan is het risico verwaarloosbaar klein en dan kan het mondmasker af voor de tijd van het interview. Het gaat om maatregelen als voldoende afstand bewaren en vooral voldoende ventilatie. Zonder mondmasker zijn mensen beter verstaanbaar en dat is ook belangrijk."

Steven Van Gucht sluit zich daarbij aan: "Gesprekken in tv-studio's duren meestal niet zo lang. Mijn ervaring is dat tv-studio's meestal zeer grote en goed ventileerde ruimtes zijn, met heel hoge plafonds. De afstand tussen de deelnemers is meestal twee meter, dus op zich is dit ok, omdat de gespreksdeelnemers geen hele dag doorbrengen met elkaar."