Overlegcomité moet vier belangrijke vragen over reizen zien op te lossen

door: BVDO
Afbeelding bron: Pixabay

We snakken met zijn allen enorm om deze zomer op reis te gaan. Het Overlegcomité moet echter nog enkele serieuze knopen doorhakken.

De Europese Unie besliste om een reiscertificaat in te voeren. Het gaat om een bewijs van vaccinatie, een recente coronatest of een bewijs van antistoffen nadat je corona had.

Het Overlegcomité moet de details voor ons land nog vastleggen. Het coronapaspoort zou vanaf 1 juli in werking moeten treden. De lidstaten kunnen echter hun eigen regels opleggen, binnen het Europese kader.

Het Overlegcomité moet daarvoor nog vier knopen doorhakken.

1. Vanaf welke leeftijd is in België dit Europese covid-certificaat vereist? Voor alle Belgen, ongeacht de leeftijd? Alle Belgen ouder dan 16 jaar? Ouder dan 18 jaar?

2. Wie valt er onder de categorie "gevaccineerd" binnen dit certificaat? Degenen die één dosis hebben gekregen, degenen die twee doses hebben gekregen, degenen die ten minste 12 dagen één dosis hebben gekregen of degenen die volledig immuun zijn (twee doses + 12 dagen).

3. Welke screeningtests zullen worden gebruikt: alleen PCR, of antigenen, of zelfs zelftests?

4. Wat zal de bijdrage van de Belgen zijn die je moet betalen voor deze tests: sommigen pleiten voor vrije toegang en gratis tests, anderen willen de Belg ervoor laten betalen. En tussenin zijn er nog andere scenario's mogelijk: een verlaging van de prijs van de tests voor kansarme gezinnen, goedkoper voor degenen die nog niet zijn opgeroepen om te worden gevaccineerd…