Pierre Van Damme: "Dan gaan de maatregelen nog langer duren"

door: STS
Pierre Van Damme
Afbeelding bron: Photonews

Professor Pierre Van Damme denkt dat we de beschikbare vaccins maximaal moeten inzetten, anders zullen versoepelingen langer op zich laten wachten.

De grens voor het AstraZeneca-vaccin werd op 40 jaar gezet. "Als we de cijfers van het Europees Geneesmiddelenagentschap bekijken, zouden we de grens zelfs op 30 jaar kunnen zetten", zei Van Damme op Radio 1.

"Maar we nemen veiligheidshalve 40 jaar. En in de epidemiologische situatie waarin we zitten, is dat een verantwoorde keuze."

Johnson & Johnson

Voor het vaccin van Johnson & Johnson werd geen leeftijdsgrens bepaald. "Ook daarvoor zijn we voortgegaan op het advies van het Europees Geneesmiddelenagentschap, én de VS. Wij volgen het land met de ruimste ervaring."

"Als we dit doen, plus de aanpassing van de situatie met het AstraZeneca-vaccin, kunnen we snelheid blijven houden met ons vaccinatieprogramma."

Versoepelen

"We willen allemaal versoepelen na meer dan een jaar aan maatregelen. Als we dan zouden vertragen door de vaccins niet optimaal te gebruiken, gaan we de maatregelen nog langer moeten toepassen."