Pierre Van Damme zucht: "De geschiedenis herhaalt zich"

door: STS
Pierre Van Damme
Afbeelding bron: Photonews

Epidemioloog Pierre Van Damme heeft gereageerd op de beslissing van de VS om de inenting met het vaccin van Johnson & Johnson tijdelijk op te schorten. Net zoals bij AstraZeneca zijn er zeer zeldzame gevallen van bloedklontervorming ontdekt.

"Het is inderdaad een beetje de geschiedenis die zich herhaalt. We hebben dat gezien met AstraZeneca, nu zien we dat met het vaccin van Johnson & Johnson", zei Van Damme in 'Terzake'.

"Dit zijn allebei vaccins waarbij men vertrekt van een verkoudheidsvirus dat aangepast is. De vraag is of dit één van de oorzaken is. Want men kent eigenlijk de echte oorzaak niet. We zien wel ongeveer dezelfde frequentie; ongeveer zes gevallen op zo'n zes miljoen vaccins die toegediend werden. En vergelijkbare klachten: een trombose op een bepaalde plek, gecombineerd met een verlaagd aantal bloedplaatjes."

"Er zijn deze week zo'n 30.000 vaccins van Johnson & Johnson geleverd in België, waarvan de eerste toediening vrijdag en begin volgende week gepland is. We gaan woensdag met de taskforce Vaccinatie en de overheid een beslissing nemen. De vraag is ook voor wie deze vaccins bedoeld zijn. Als dat eerder voor 55-plussers is, zou het best kunnen dat een zelfde beleid gaan voeren als met AstraZeneca."