Steven Van Gucht geeft toe: "We begrijpen niet wat er precies mis gaat"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

Er zijn behoorlijk wat mensen die weken tot maanden na een besmetting met het coronavirus nog steeds klachten hebben. Viroloog Steven Van Gucht somt deze klachten op, maar voegt er aan toe dat er nog veel onduidelijkheid over is en dat bijkomend onderzoek nodig is.

“De meeste mensen die Covid oplopen herstellen vlot na één tot twee weken. Sommigen hebben echter aanhoudende klachten in de weken of maanden na de initiële besmetting."

"Recent bleek uit de Grote Coronastudie dat ongeveer 20% na twee maanden nog steeds bepaalde symptomen heeft. Andere studies spreken van 10% van de mensen met aanhoudende klachten na één tot twee maanden.”

“Een Britse studie vond dat 2% van de mensen nog steeds klachten heeft na een drietal maanden na de initiële besmetting. Uit die studie bleek dat langdurige klachten vaker werden gemeld door jonge vrouwen, mensen met overgewicht en ook oudere mensen", aldus Steven Van Gucht tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum.

Langdurige klachten

“Meestal ging het om een gevoel van algemene vermoeidheid, maar ook een aanhoudende kortademigheid, een aanhoudende hoest, spierpijnen, hoofdpijn en problemen met concentratie en langdurig verlies van geur en smaak.”

“Ernstige langdurige klachten zijn gelukkig zeldzaam, maar worden soms gemeld. Het kan gaan om de aantasting van de hartspier of longen of nieren. Ook bepaalde neurologische klachten, problemen met slapen of geheugenproblemen. Soms meldt men ook psychische klachten zoals depressieve gevoelens of angst.”

Bijkomend onderzoek nodig

“Sommige van deze klachten komen ook voor bij mensen die in het begin enkel een milde vorm van de ziekte hadden. We moeten voorzichtig blijven want dit soort langdurige klachten kan ook voorkomen na besmetting met andere virussen zoals bijvoorbeeld het griepvirus of klierkoorts. Het is niet noodzakelijk een typisch fenomeen van Covid-19."

"Het is wel mogelijk dat het vaker voorkomt na Covid dan na andere virale infecties. Er is hierover nog veel onduidelijkheid en bijkomend onderzoek is dringend nodig. We begrijpen niet wat er precies mis gaat en welke mechanismen aan de basis liggen.”