Steven Van Gucht heeft expliciete boodschap voor wie nog twijfelt om zich te vaccineren

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

Steven Van Gucht heeft zich tijdens de persconferentie van het crisiscentrum expliciet gericht tot de mensen die nog twijfelen of ze zich willen laten vaccineren tegen het coronavirus.

"Voor mensen die twijfelen om zich te laten vaccineren, denk dan aan het volgende. Van het vaccin is bewezen dat het veilig en werkzaam is, het houdt u uit het ziekenhuis. Die effecten zien we nu reeds bij de alleroudsten en allerzwaksten", benadrukt Steven Van Gucht.

De viroloog toont met cijfers aan dat de vaccinaties nu al een enorme impact hebben in Vlaanderen, met name in de woonzorgcentra.

"Sinds eind februari is er een kentering in Vlaanderen met duidelijk minder overlijdens bij bewoners in woonzorgcentra en een lichte stijging van de overlijdens van 65-plussers die niet in een woonzorgcentrum verblijven."

"Dit illustreert hoe belangrijk het is om de bevolking van boven 65 jaar zo snel mogelijk te beschermen met een vaccin. Uit nieuwe studies in Engeland en Schotland is gebleken dat zowel het AstraZeneca als het Pfizer-vaccin duidelijk voorkomen dat 70- en 80-plussers door covid in het ziekenhuis belanden."

"Het AstraZeneca-vaccin blijkt uit deze studies minstens even veilig en werkzaam te zijn als dat van Pfizer. Op basis daarvan heeft de Hoge Gezondheidsraad van het AstraZeneca-vaccin uit te breiden naar alle leeftijdsgroepen."