Steven Van Gucht houdt zijn hart vast: "Dat zal een héél belangrijke week worden"

door: STS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Viroloog Steven Van Gucht denkt dat de kerstvakantie een gunstig effect kan hebben op de coronacijfers, die de jongste dagen lichtjes stijgen. Maar de tweede of derde week van januari wordt cruciaal, stelt hij.

"Ik denk dat de kerstvakantie ons zal helpen en de cijfers zal kalmeren", zei de viroloog van Sciensano in een interview in Het Journaal op Eén.

"De scholen zullen sluiten en de mobiliteit zal afnemen. We merken nu al dat het aantal besmettingen bij tieners die naar de middelbare school gaan relatief is afgenomen. Die hebben examens gehad, deze week is er niet veel les meer, en je merkt dat heel snel aan de cijfers. Ik denk dat wanneer de scholen binnenkort dichtgaan en veel mensen vakantie zullen hebben en thuis zullen blijven, dat een kalmerend effect zal hebben."

Milde lockdown

"De grote vraag is: wat gebeurt er in januari? Je hebt Kerstmis en Nieuwjaar en de heropening van de scholen, dus die tweede of derde week van januari wordt volgens mij wel heel belangrijk. Dan hoop ik dat we de cijfers onder controle kunnen houden met een milde lockdown, zoals we die nu hebben, en niet naar dezelfde recepten moeten grijpen als in Duitsland of Nederland."