"Toch bijzonder zorgwekkend" en "Een cijfer dat we sinds begin mei niet meer gezien hebben"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

Tijdens de persconferentie van Sciensano gaf viroloog Steven Van Gucht toelichting bij de meest recente coronacijfers. Daarbij springen een aantal elementen in het oog, zoals het aantal ziekenhuisopnames en de leeftijdscategorieën waarin de meeste besmettingen zich voordoen.

Het zijn nog steeds jongere mensen die het vaakst besmet raken met Covid-19 op dit moment, al waarschuwt Steven Van Gucht wel dat het cijfer bij 70-plussers in snel tempo stijgt.

"We zien toenames bij alle leeftijdsgroepen, maar het zwaartepunt blijft bij de jongeren liggen. In de afgelopen week werd de helft van de besmettingen vastgesteld bij mensen jonger dan 33 jaar."

"We willen aan onze jongeren en aan onze kotstudenten vragen om voorzichtig te zijn bij zwakkere personen. Houd altijd afstand, zeker wanneer je grootouders gaat bezoeken als je terugkomt vanuit kot."

"Bij 70-plussers zien we nog steeds bijna een verdubbeling van de cijfers wat toch bijzonder zorgwekkend is."

Ziekenhuisopnames

Ook het aantal ziekenhuisopnames blijft stijgen en verhoudingsgewijs sneller dan het aantal besmettingen. "De ziekenhuisopnames stijgen verder door en stijgen iets sneller dan het aantal besmettingen", aldus Van Gucht.

"Er werden gisteren 84 mensen opgenomen met Covid in onze ziekenhuizen en dat is een cijfer dat we sinds begin mei niet meer hebben gezien. Een derde van deze opnames vindt plaats in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest."