Van Ranst: "Het is gevaarlijk om te zeggen dat we nooit nog een lockdown doen"

door: MRO
viroloog Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Door de steile opmars van het coronavirus valt ook de term lockdown opnieuw te horen. Viroloog Marc Van Ranst wil liever niet gezegd hebben dat er nooit nog een lockdown komt.

"We moeten kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat we een nieuwe collectieve lockdown kunnen vermijden en hoe we onderwijs, economie gaande houden, hoe we het leefbaar kunnen houden in de woonzorgcentra. Tegelijk moeten we ervoor zorgen dat we de strijd tegen het virus niet opgeven", stelt minister van Welzijn Wouter Beke in De Zevende Dag.

Marc Van Ranst wil een lockdown ook vermijden, maar wil het toch niet uitsluiten. "Het is altijd heel moeilijk om bepaalde dingen uit uw arsenaal weg te halen. Het is gevaarlijk om te zeggen dat we nooit nog een lockdown doen. Ik hou er meer van om te zeggen dat we er alles aan gaan doen om in lockdown te gaan."

"Soms zijn er wat hardere maatregelen nodig om daarvoor te zorgen en dat is niet enkel virologisch, maar ook voor de economie. Als je strenge maatregelen neemt, recupereert de economie veel vlotter", aldus Van Ranst.