Een spin overleeft als je ze door toilet spoelt: Feit of fabel?

door: MRO
wc
Afbeelding bron: pexels

Heel wat mensen hebben schrik van spinnen en willen deze zo snel mogelijk het huis uit. Sommigen vangen de spin en spoelen deze door het toilet en dan komt de vraag: kan een spin dit overleven?

Spinnen kunnen ademen onder water, in tegenstelling tot veel andere insecten, waardoor ze niet onmiddellijk verdrinken als ze in water worden ondergedompeld. Dat betekent echter nog niet dat een spin een toiletspoeling overleeft.

Als je een spin door het toilet spoelt, wordt deze getransporteerd door het sanitair en belandt hij uiteindelijk in een septische put of rioolwaterzuiveringsinstallatie. Daar zou, theoretisch, een spin kunnen overleven, als ze de reis tenminste overleeft. De snelle stroming van water door de afvoer kan echter behoorlijk ruw zijn en het is onwaarschijnlijk dat een spin deze reis kan overleven. 

Zelfs als de spin de reis door de afvoer overleeft, staat ze voor nieuwe uitdagingen in de septische put of het rioolwaterzuiveringsstation. Daar wordt ze blootgesteld aan giftige stoffen en bacteriën die voor hun gevaarlijk kunnen zijn. Het is daarom vrij onwaarschijnlijk dat een spin zal overleven als ze door het toilet wordt gespoeld.

Daarnaast is er ook het ecologisch aspect dat in overweging moet worden genomen. Spinnen spelen een belangrijke rol in de ecosystemen omdat ze andere schadelijke insecten en plagen beheersen. Het verminderen van hun aantal door ze door het toilet te spoelen, kan leiden tot een toename van andere plagen, die mogelijk schadelijker zijn voor huizen en tuinen.
 

Tags spin