Hoe stel je je hond gerust bij vuurwerk en mag je dan medicatie toedienen?

door: WVDS
hond en vuurwerk
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Vuurwerk afsteken is dit jaar verboden. Voor heel wat honden zal het een opluchting zijn want vuurwerk bezorgt hen heel wat angst. Wat kan je doen om je dier gerust te stellen in geval van vuurwerk en is het toedienen van medicatie een goed idee?

“Een dier moet zich comfortabel en veilig voelen op een plek in huis waar het geluid van het vuurwerk niet goed te horen is. Ze moeten door de plaats waar ze zitten en de mensen rond hen zekerheid en geborgenheid ervaren in een moeilijke periode”, vertelt Sébastien Tonneus, voorzitter van vzw Dierenasiel Tienen, aan Redactie24.

“Hun baasjes moeten hen kunnen steunen als het nodig is. Ook kan ik meegeven dat er online heel veel tips te vinden zijn om je dier gerust te stellen wanneer er vuurwerk wordt afgestoken.”

Voorzichtig met medicatie

Sébastien benadrukt dat je best niet te snel medicatie aan je hond geeft. “Gevaarlijk is wel dat, wanneer baasjes weten dat hun hond heftig gaat reageren bij het horen van vuurwerk, ze te snel naar te zware medicatie gaan grijpen. Daar moet je heel goed mee opletten want dat is zeker niet altijd de beste oplossing.” 

“Veel van die medicatie gaat er immers voor zorgen dat het dier aan de oppervlakte kalm lijkt te zijn, in een soort van verdoving, maar mentaal ervaart hij of zij nog altijd exact hetzelfde. Bij medicatie moet op een correcte manier informatie worden ingewonnen bij een dierenarts en men mag zeker niet zelf zomaar iets toedienen.”

Diervriendelijk vuurwerk

Veel beter dan medicatie toedienen is het gebruik van diervriendelijk vuurwerk. “Diervriendelijk vuurwerk wordt vaak al door steden en gemeenten gebruikt wanneer ze centraal voor hun inwoners vuurwerk afsteken", zegt Sébastien.

"Ik heb wel de indruk dat het bij de algemene bevolking nog niet zo gekend is. Veel van de problemen die veroorzaakt worden door vuurwerk komen er door mensen die als particulier vuurwerk afsteken achteraan in hun tuin en dan gaat het meestal over klassiek vuurwerk.”

Tags vuurwerk hond