Koppel geschokt na crematie van hun hond: "Erg ongevoelig, mag dat zomaar?"

door: STS
Urne
Afbeelding bron: Pexels (Archieffoto)

Een koppel dat hun overleden hond liet cremeren, stond versteld van wat de uitbaters van het dierencrematorium hen vertelden. Ze moesten eerst de volledige factuur betalen, of ze zouden de as niet krijgen.

Roland en Carla uit Antwerpen liet hun hond Raddie cremeren. "Om de as bij de dierenarts te mogen afhalen, moesten we eerst de volledige factuur van 245 euro betalen. Erg ongevoelig. Het is alsof ik de begrafenis van mijn ouders ook vooraf zou moeten betalen. Mag dat zomaar?", vroeg Roland aan 'De Inspecteur' op Radio 2.

Inspecteur Sven Pichal belde naar dierencrematoria in Vlaanderen om te horen of dit een vaak voorkomende praktijk is.

"Bij Hokaservice in Roeselare bevestigen ze dat ze vanaf een bedrag van 175 euro aan klanten vragen om vooraf te betalen."

"Veel klanten reageren inderdaad gechoqueerd op onze vraag om vooraf te betalen. Mensen zijn emotioneel in zo'n periode en vergelijken wat wij doen met gewone crematoria. Daar hebben wij begrip voor, maar de vergelijking is onterecht. Onze dienst is nog altijd een vrijblijvende keuze van de klant, je bent niet verplicht er gebruik van te maken."

"Maar door het stijgend aantal wanbetalingen van dure urnen en andere diensten, voelden wij ons genoodzaakt om een voorafbetaling in te voeren vanaf 175 euro. Het afgelopen half jaar zijn hier ongeveer 55 urnen nooit opgehaald. Dat is veel werk voor niets."

De FOD Economie ziet alleszins geen graten in het vooraf factureren, of bij de afhaling van de as. "Dat is volledig wettelijk. Het dierencrematorium mag eerst de betaling eisen, alvorens de urne te bezorgen."