Meer jonge dieren naar asiel gebracht: "Puberen en passen niet meer in levensstijl van baasjes"

door: WVDS
Afbeelding bron: Pixabay

Tijdens de lockdown hebben mensen meer tijd en is de verleiding groot om een dier in huis te halen. Jammer genoeg ontdekken sommigen enkele maanden later dat het dier toch niet bij hun levensstijl past en brengen ze het naar een asiel.

“Impulsaankopen of snelle aankopen zien wij veel minder tot niet. Aan de andere kant krijgen we wel opvallend meer aanvragen om dieren bij ons binnen te brengen in het asiel. Dat begint nu meer en meer duidelijk te worden", zegt Sébastien Tonneus, voorzitter van vzw Dierenasiel Tienen, aan Redactie24.

“Het gaat dan om jonge dieren die in het begin van het jaar zijn aangekocht of in huis zijn genomen. Dat zijn dieren die nu aan het puberen zijn en volgroeid beginnen te raken en die dan niet meer passen binnen de levensstijl van de baasjes. Die dieren worden nu al wat ouder en mensen ontbreken ruimte om hen te houden of ze zien in dat ze zich hebben mispakt.”

“We zijn wel extra waakzaam en willen dat mensen beseffen wat het houden van een dier allemaal inhoudt, zodat ze om de juiste reden een dier in huis nemen”, aldus Sebastien Tonneus.

"Mensen moeten weten waaraan ze beginnen als ze een dier in huis nemen"

“Er worden niet opvallend meer dieren geplaatst door ons, omdat er toch altijd een bepaalde adoptieprocedure aan voorafgaat zodat geïnteresseerden op een correcte manier aan een adoptie beginnen. Ze moeten daadwerkelijk weten waaraan ze beginnen wanneer ze een dier in huis nemen."

Veel mensen willen tijdens de coronacrisis een dier in huis nemen, omdat ze nu veel tijd hebben, of om de kinderen te plezieren.

“Het is inderdaad vaak wel een reden waarom tegenwoordig veel mensen zich bij ons aanbieden. Maar daar zijn we toch vrij streng in en we nemen de tijd om met hen te praten over wat ze gaan doen met het dier wanneer het gewone leven zich zal hernemen.” 

Aanmeldingsgesprek

“Als het leven terug normaliseert, hebben ze dan nog steeds voldoende tijd om aan hun dier te besteden? Weten ze waaraan ze beginnen? Dat zijn vragen die we stellen en vaak weten we al tijdens het eerste aanmeldingsgesprek hoe mensen hun gedachtegang is over de aanschaf van een dier.”