Op wie stemt Tom Waes op 9 juni? Hij geeft opvallend antwoord

door: LHX
Tom Waes
Afbeelding bron: Photonews

Er zijn een half miljoen Vlaamse jongeren die op 9 juni voor het eerst mogen stemmen. Om hen te helpen met de moeilijke keuze, is er Tom Waes.

Samen met wetstraatjournalist Pieterjan De Smedt trekt Tom Waes in 'Eerste keus' naar vijf scholen. Daar trotseren vijftien politici de – vaak lastige – vragen van 18-jarigen.

De afgelopen tijd is Tom dus al veel te weten gekomen over de standpunten van onze politici. Of dat hem helpt om zélf te weten wat hij op 9 juni gaat doen, is nog maar de vraag...

Toen hij zelf 18 jaar was, was hij een overtuigde Agalev'er. "We waren bezorgd over de kernwapens op Kleine-Brogel en neurieden 'De bom' van Doe Maar", vertelt hij in Humo. "Anders Gaan Leven klonk ons toen heel goed in de oren."

Nu heeft hij het moeilijker. Hij moet toegeven dat hij nog steeds niet weet op wie hij gaat stemmen. "Ik probeer de vraag niet te ontwijken: ik weet het écht niet."

Hij overweegt om een opvallende strategie te gebruiken: zijn stemmen verdelen en voor elk niveau een andere partij kiezen. "Ik vind dat geen gek idee", klinkt het.

"Ik dacht dat het me in de loop van de opnames duidelijker zou worden, maar ik heb van vrijwel elke partij standpunten gehoord waarin ik me kon vinden. Kies dan maar eens één partij. En stemtesten helpen me ook niet echt."

Tags Tom Waes