Dat ook nog: Product dat we allemaal graag lusten gaat veel duurder worden

door: STS
Supermarkt - boodschappenmandje
Afbeelding bron: Pexels (Archieffoto)

Het lijkt erop dat we meer zullen gaan moeten betalen voor een populair product. De belangrijkste grondstof ervoor is namelijk op korte tijd veel duurder geworden.

Het gaat om chocolade. De prijs van cacaobonen is flink gestegen, een gevolg van mislukte oogsten. Een ton cacao kost nu twee keer zoveel als een jaar geleden. En die prijsstijging zullen we als consument gaan voelen in onze portemonnee.

70% van de cacaobonen wereldwijd komt uit de Afrikaanse landen Ghana en Ivoorkust. "Ze hebben daar storm gehad, El Niño, slechte oogsten en ziektes op de plantages... Dus veel kleinere opbrengsten, en daardoor is er minder aanbod op de markt", zei chocolatier Herman Van Dender op VRT 1.

"Voor Pasen heeft iedereen zich ingedekt. Ik heb ook mijn chocolades en cacaobonen eind vorig jaar al aangekocht, aan een iets duurdere prijs. Dan spreken we van 10%, 20%. Maar ik denk dat in het najaar de prijs van chocolade zeker met 50% omhoog kan gaan."

"Ik denk dat er zeker geen beterschap in zicht is op langere termijn. De prijzen gaan het komende jaar, anderhalf jaar zeker niet naar beneden gaan."