FAVV doet oproep aan vakantiegangers: “Op die plaatsen in Europa is het vlees besmet met Afrikaanse Varkenspest”

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) doet een oproep aan vakantiegangers voor besmet vlees. Het roept op om geen besmet vlees mee terug naar ons land te nemen.
De Afrikaanse Varkenspest wint steeds meer aan terrein. In het Duitse Noordrijn-Westfalen, op 180 kilomter van de Belgische grens, is het virus ontdekt. In Noord-Italië is het virus aanwezig in een zone die zo groot is als de helft van België. Het FAVV doet daarom een oproep aan alle vakantiegangers die binnenkort naar Oost-Europa, Duitsland Italië, of Griekenland reizen om aandachtig én voorzichtig te zijn. Dat geldt ook bij de terugkeer naar België.
“Varkensbedrijven nemen heel wat maatregelen om het virus buiten te houden. Maar ook als consument kan je je steentje bijdragen. Varkens en everzwijnen kunnen immers worden besmet door vleesresten, die het virus bevatten”, licht het FAVV toe. “Wanneer je terugkeert van risicogebieden neem dan geen varkensvlees zoals salami of gedroogde worsten mee terug naar België. Zelfs in diepgevroren of gedroogd vlees kan het virus lange tijd overleven.”
Verschillende gebieden in Europa zijn getroffen door de Afrikaanse Varkenspest
“Gooi je etensresten nooit zomaar weg in de natuur, maar altijd in een gesloten vuilnisbak, zeker wanneer er vlees in zit zoals een broodje met hesp. Laat ook geen etensresten achter naast een (al volle) vuilbak op een autowegparking. Het is verboden om vlees en ander keukenresten te voederen aan varkens of everzwijnen. Voeder je hobbyvarken en ook varkens op de kinderboerderij dus niet met keukenresten.”
Afrikaanse Varkenspest is een besmettelijk virus dat gevaarlijk is voor varkens en everzwijnen. Veel dieren die het virus oplopen overleven het niet. Voor de mens is het virus ongevaarlijk, zelfs als je van het besmette vlees gegeten hebt.
Ontdek waar de risicogebieden in Europa zijn door HIER te klikken.