Stop met witloof verkeerd klaar te maken: Dit is de gezondste manier

witloof, salade
Afbeelding bron: Pixabay

Witloof is een ware vitaminebom, vooral rijk aan vezels, vitamine K, vitamine C en foliumzuur. Maar wat veel mensen niet weten, is dat de manier waarop je het klaarmaakt de hoeveelheid voedingsstoffen die behouden blijft, sterk beïnvloedt.

Witloof behoudt zijn meeste voedingswaarde wanneer het kort wordt gekookt of gestoomd, omdat deze bereidingswijzen de voedingsstoffen beter behouden dan bijvoorbeeld lang koken of bakken.

Veel mensen bereiden witloof op een manier waardoor het veel voedingswaarde verliest

Rauw witloof is overigens ook een uitstekende optie, aangezien de vitaminen, zoals vitamine C, volledig intact blijven. Het is wel belangrijk om het witloof niet te lang in contact met warmte te brengen, omdat warmte sommige voedingsstoffen afbreekt.

Als je het bijvoorbeeld kookt, doe dit dan liefst in weinig water en voor een korte tijd, zodat het niet te veel voedingsstoffen verliest. Bij het bakken van witloof gaat er meer voedingswaarde verloren dan bij kort koken of stomen, vooral wanneer je veel vet gebruikt of het op een te hoge temperatuur bakt.

Rauw witloof gebruiken in een salade of als garnering is dus de beste keuze als je de maximale hoeveelheid vitamines en mineralen wilt behouden.