Veel mensen hebben het mis: wat bruine plekken op bananen nu werkelijk betekenen

Je herkent het vast: die mooie gele banaan die je gisteren nog met plezier zou opeten, zit vandaag vol bruine vlekken. Moet je die nu meteen in de vuilbak gooien?
Tijd om komaf te maken met de misverstanden over rijpe bananen. De bruine plekjes zijn niets anders dan een teken dat de banaan rijpt. Tijdens dat proces zet het zetmeel zich om in natuurlijke suikers, waardoor de banaan zoeter wordt. De schil verkleurt, soms vlekkerig, soms volledig bruin. Ziet er misschien minder fotogeniek uit, maar aan de binnenkant zit nog steeds een voedzame en heerlijke vrucht.
Zijn bananen met bruine vlekken nog veilig om te eten?
Die vlekjes zijn absoluut geen teken van bederf. Zolang de banaan niet beschimmeld is of een alcoholachtige geur heeft, kun je ze gewoon eten. Voor je lichaam zijn rijpe bananen makkelijker verteerbaar en ze bevatten zelfs meer antioxidanten dan hun gele of groene broertjes.
Rijpe bananen hebben ook hun plaats in de keuken?
Rijpe bananen zijn perfect voor bananenbrood, smoothies, pannenkoeken of zelfs ijs! Door hun zoetheid heb je vaak minder toegevoegde suiker nodig. Een tip: pel ze, vries ze in en je hebt altijd een natuurlijke zoetmaker bij de hand.