Zo herken je een slechte mossel: "Giftige stoffen waar je flink ziek van wordt"

door: STS
Mosselen
Afbeelding bron: Photonews

Het mosselseizoen is weer van start gegaan. Liefhebbers kunnen er zich weer tegoed aan doen. Maar hoe herken je een slechte mossel, die je ziek kan maken?

Ten eerste is het volgens koks belangrijk om de mosselen zo vers mogelijk klaar te maken. Met andere woorden: best nog op de dag dat je ze gekocht hebt.

Een kleine reuktest is de volgende stap. Ruik je een bedorven geur, dan is de mossel dood en gooi je ze meteen weg.

Vervolgens moet je de mosselen even in je hand nemen. Een mossel die niet mooi blinkt maar een matte schelp heeft en opvallend zwaarder weegt dan de andere mosselen, is een zogenaamde slikmossel.

"Deze zitten vol met zand en giftige stoffen uit de algen van het slib. Je kunt er flink ziek van worden, gooi deze mosselen dus altijd weg", schrijft het weekblad Libelle.

Mosselen kunnen een klein beetje openstaan wanneer je ze uit de verpakking haalt. Maar een mossel die wijd openstaat, moet weggegooid worden.

"Twijfel je, duw dan op de mossel of tik ze flink tegen het aanrecht: na enkele tellen zal ze sluiten. Is dat niet het geval, gooi ze dan weg."

En ten slotte is er nog iets om in de gaten te houden ná het koken van de mosselen. "Mosselen die tijdens het koken niet zijn opengegaan, gooi je beter weg", vertelde tv-kok Piet Huysentruyt aan Het Laatste Nieuws.