Sandrine André doet pakkende getuigenis en lanceert dringende oproep

door: LHX
Sandrine André
Afbeelding bron: VTM

Deze donderdag is het Wereld Alzheimerdag. Voor 'Familie'-actrice Sandrine André is het een dag met een bijzondere betekenis. 

Sandrine André is al vaak geconfronteerd geweest met dementie. Haar mama, haar nonkel en haar grootouders langs moederskant hadden alle vier een vorm van de ziekte. Ter gelegenheid van Wereld Alzheimerdag heeft ze dan ook een bijzondere boodschap.

"Alzheimerliga Vlaanderen doet een oproep om met z'n allen een knoop te leggen", zegt ze in een video op Instagram. "Het maakt niet uit in wat: in je haar, in de lader van je gsm, in een zakdoek, in een keukenhanddoek... Op die manier maken we er een jaarlijkse reminder van."

Voor veel mensen met dementie is een knoop leggen een manier om iets te onthouden. "Ik heb dat mijn grootouders, mijn mama en mijn nonkel ook regelmatig zien doen", aldus Sandrine. 

"Mijn bomma maakte altijd een knoop in een keukenhanddoek en hing die dan aan de klink van haar voordeur. En dan zei ze tegen mij: 'Help me te herinneren waarom ik die knoop daar ook alweer heb gehangen.'"