Belangrijke waarschuwing: Zo vermijd je gevaarlijke bacteriën in je keuken

door: LHX
Vaatdoek
Afbeelding bron: pexels

Een vaatdoekje is erg handig om je aanrecht in de keuken schoon te maken of de afwas te doen. Maar hoe vaak vervang jij het jouwe?

We doen het allemaal wel eens: dat vaatdoekje nog een dagje (of twee) gebruiken. Het ziet er nog prima uit, toch? Helaas kan dat gevaarlijke gevolgen hebben.

Vochtige, gebruikte vaatdoekjes zijn namelijk een broedplaats voor bacteriën. Denk aan ziektekiemen die via rauw vlees, groenten of ongewassen handen op het doekje belanden. Daar kunnen ze uren, soms zelfs dagen, blijven leven.

Gebruik je dat doekje vervolgens om je aanrecht of snijplank schoon te maken? Dan verspreid je die bacteriën vrolijk door de keuken. Erger nog: ze kunnen ook op je eten terechtkomen. Het risico op voedselvergiftiging ligt dan al snel op de loer.

Hoe vaak je je vaatdoekje dan moet vervangen? Het liefst dagelijks. Was het vervolgens op 60 graden. Zo geef je bacteriën geen kans zich te nestelen. Extra tip: laat het doekje goed drogen na elk gebruik. 

Tags bacteriën