Schokkend onderzoek: Levensgevaarlijke bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica zitten in onze waswachines

bron: AD
door: PMN
Er is een verrassend onderzoek verschenen over de propere was in de wasmachine. Die zou levensgevaarlijk zijn.

Het Amerikaanse vaktijdschrift Applied and Environmental Microbiology meldt dat die propere was bacteriën kunnen verspreiden die opgewassen zijn tegen antibiotica. Ze zouden ook nog eens overdraagbaar zijn van mens op mens.

De onderzoekers troffen de ziektekiemen aan in het spoelvak en de deurrubbers van een industriële wasmachine in een kinderziekenhuis. Ze zaten daar tussen de mutsen en sokken van baby’s.

Hoe ze daar zijn gekomen is nog niet duidelijk. Gelukkig zijn er geen baby’s besmet geraakt. Volgens de onderzoekers is dit ook mogelijk bij de gewone wasmachines die we thuis allemaal hebben staan.

Probleem
Voor gezonde mensen zou er geen gevaar zijn, maar wel voor mensen met verminderde afweer of chronische wonden, ernstige zieken en baby’s.

De experts hopen dat de bacteriën automatisch gedood worden als men wast op 60 graden. Het probleem is echter dat veel kleding onder deze temperatuur gewassen wordt. Ook toevoeging van chemische desinfectiemiddelen zou helpen om de ziektekiemen te bestrijden.