Kom jij vaak ergens te laat? Dat kan aan je persoonlijkheidstype liggen

Je hebt mensen die vaak te laat komen wanneer ze ergens moeten zijn. Veel blijkt te maken te hebben met onze hersenen. Steven Laureys, neuroloog en auteur van het boek 'Breinbreker', gaf een woordje uitleg op Radio2.
"Om tijd in te schatten en een goede planning te maken om er op tijd te zijn, heb je een reeks hersengebieden nodig. Dat gaat van je prefrontale hersenschors tot je kleine hersenen, je diepe hersenkernen, de hippocampus, de pariëtale hersenkwab... Er komen dus heel veel gebieden bij kijken om jou op tijd ergens naartoe te krijgen."
"Dit netwerk werkt natuurlijk niet bij iedereen hetzelfde. Er is een genetische component, maar die is eigenlijk kleiner dan we historisch dachten. Vooral de omgevingsfactoren, onze opvoeding en persoonlijke herinneringen spelen mee, en natuurlijk: hoe belangrijk vinden wij het zelf om op tijd te komen op die specifieke afspraak?"
Voor deze persoonlijkheidstypes kan op tijd komen moeilijker zijn
"We hebben natuurlijk allemaal verschillende persoonlijkheden. We noemen dat neurodiversiteit. Er zijn mensen die houden van spontaniteit en het heel moeilijk hebben met strikte schema's. Iemand die kiest voor een opleiding in het leger is bijvoorbeeld een ander type dan een artiest."
"Je hebt mensen die houden van risico en avontuur. Er zijn de grote optimisten, die denken: het zal wel gaan. Er zijn de introverte dagdromers. En er zijn natuurlijk mensen met ADHD. Dat zijn allemaal persoonlijkheidstypes bij wie op tijd komen moeilijker kan zijn."
"Maar we moeten ons daar ook niet te veel achter verbergen, want we hebben allemaal wel iets van alles wat ik heb opgesomd. Dus mijn boodschap is: als je het echt wil, dan kan het."