Met koffieprut heb je goud in handen: je kan er zelfs muggen mee weghouden

door: WVDS
koffie, koffiedik, koffieprut
Afbeelding bron: pexels

Er gaat niets boven dat eerste kopje koffie in de morgen. De geur vult je keuken en je wordt instant gelukkig. De start van een nieuwe dag. De eerste slok, een moment van puur genot.

En wat helemaal geweldig is, is dat de achtergebleven koffieprut, die we vaak achteloos in de vuilnisbak gooien, nog een tweede leven kan krijgen met een beetje creativiteit. Koffieprut is op die manier duurzaam, nuttig, en vaak verrassend effectief voor diverse toepassingen.

Stoffen in koffieprut zijn goud waard op verschillende vlakken

Koffieprut is rijk aan stikstof, een mineraal dat essentieel is voor de plantengroei. Hoewel het direct aanbrengen van koffiedik op de grond nuttig kan zijn, wordt het aanbevolen om het te mengen met compost of tuinaarde om de voedingsstoffen beter te laten opnemen door de tuinplanten.

Het is belangrijk om te weten dat het gebruik van koffieprut als meststof het beste werkt voor planten die houden van een zuurdere bodem, zoals rozen, azalea's en rododendrons.

Bovendien kunnen de cafeïne en de stoffen die in koffieprut zitten, helpen bij het afweren van schadelijke insecten. Muggen, vliegen en slakken houden niet van de sterke geur van koffie. Door een dunne laag koffieprut rond je planten te verspreiden, kun je deze ongenode gasten op een afstand houden.

Wanneer de prut in de grond wordt ingewerkt, kan hij bovendien helpen bij het bestrijden van schadelijke microscopische wormen waar sommige planten last van hebben. Je tuin zal je dankbaar zijn.

Koffieprut kan ook worden gebruikt voor persoonlijke verzorging, bijvoorbeeld als een natuurlijke lichaamsscrub. De korrelige textuur van koffieprut helpt bij het verwijderen van dode huidcellen en het verbeteren van de bloedcirculatie.

Daarnaast heeft cafeïne een samentrekkend effect dat kan helpen bij het verminderen van cellulitis. Meng eenvoudigweg de koffieprut met wat kokosolie of olijfolie en een snufje bruine suiker, en je hebt je eigen zelfgemaakte scrub.

Loop dus de volgende dagen niet zomaar automatisch naar de vuilnisbak met jouw gebruikte koffieprut, maar verzamel het in een grote pot, het kan namelijk nog verrassend nuttig zijn!

Uiteindelijk draait het allemaal om het waarderen van en creatief omgaan met de simpele dingen in het leven. Ook een kopje koffie en zijn 'restafval' kunnen onderdeel zijn van die dagelijkse kleine gelukjes.

Tags koffie