Ernstig gevaar, al honderden klachten: "Ze kunnen je wachtwoorden wijzigen en je rekeningen overnemen"

door: STS
phishing
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Safeonweb waarschuwt iedereen nadat er honderden klachten bij de dienst binnenliepen over phishingberichten.

"Vorige week kregen wij meer dan 647 klachten over phishing van Office 365-accounts", klinkt het.

"Deze phishingberichten kunnen ernstige gevolgen hebben. Als criminelen toegang hebben tot je wachtwoorden, je cloudaccounts en je rekeningen, kunnen zij je wachtwoorden wijzigen en je rekeningen overnemen."

De oplichters sturen een e-mail van een domeinnaam die sterk lijkt op de echte domeinnaam. "Deze berichten zien er zeer professioneel en echt uit."

Wie erop klikt, krijgt een inlogvenster voor Office 365 te zien, met de melding dat je account is vergrendeld.

Je wordt dan gevraagd of je wachtwoord opnieuw in te stellen, of een persoonlijk antwoord te kiezen om te bewijzen dat jij het bent.

"In het eerste geval wordt gevraagd een ander contact e-mailadres in te voeren (back-up). Natuurlijk zal je nooit een reset e-mail ontvangen. Fraudeurs zullen het gebruiken om een ander e-mailadres dat je gebruikt te achterhalen."

"In het tweede geval geef je de oplichters zelf persoonlijke informatie op een bordje. Zodra ze al deze informatie over jou hebben verzameld en deze aanvullen met informatie die zij op sociale netwerken hebben gevonden, kunnen ze deze tegen jou gebruiken om andere rekeningen te hacken en in je naam te handelen."