Minister van Quickenborne grijpt in: “Verboden voor het einde van dit jaar”

door: BVDO
Vincent Van Quickenborne
Afbeelding bron: Photonews

Tienduizenden landgenoten kampen volgens onderzoek met een gokverslaving of lopen het risico om verslaafd te raken.

Vice-eersteminister en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) bindt zoals vastgelegd in het regeerakkoord de strijd aan met gokverslavingen.

Hij werkte daarom een voorstel uit dat de gokreclame sterk aan banden legt en de meeste vormen ervan verbiedt. Het gaat onder meer om reclamespots op televisie en radio, advertenties en video-advertising op websites en sociale mediaplatformen, reclame in tijdschriften of kranten, affiches op openbare plaatsen en gepersonaliseerde reclame via mail, post, sms of sociale media.

De gokindustrie is een miljardenbusiness die elk jaar meer omzet draait. In 2019, de meest recente financiële cijfers over de sector, ging het in totaal om meer dan 2 miljard euro. 64% van de bevolking ouder dan 18 waagt zich jaarlijks minstens een keer aan kansspelen.

Ook de coronacrisis heeft zijn invloed gehad. Onderzoek tijdens de coronapandemie toonde aan dat het gokgedrag onder de jongeren met 43% is gestegen. Dat gebeurde vooral online, aangezien er door de maatregelen veel gokinstellingen gesloten waren.

Het ontwerp van koninklijk besluit dat gokreclame aan banden legt, wordt nu voorgelegd aan de Europese Commissie. Na advies van de Raad van State wordt het verder uitgewerkt met het oog op inwerkingtreding voor het einde van het jaar.

Lees al het nieuws via de gratis app van Redactie24