Financiële criminaliteit piekt in coronacrisis: Meer dan 80 miljoen euro geblokkeerd

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

De verzwakte economie door de coronacrisis zal wellicht de financiële criminaliteit, zoals witwaspraktijken, BTW-carrousels en andere fiscale fraude, doen toenemen. 

Een bijzonder team van de BBI blokkeerde bij de screening van aanvragen van terugbetaling van BTW al meer 80 miljoen euro zonder noemenswaardige bezwaren van de aanvragers van terugbetaling wegens fraude. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van CD&V-Kamerlid Steven Matheï aan Minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD). 

Door de economische gevolgen van de coronacrisis neemt het risico op financiële criminaliteit toe. Zo stijgt het risico op investeringen van zwart geld in ondernemingen die in financiële nood verkeren.

Uit een antwoord van Minister De Croo op een vraag van CD&V-Kamerlid Steven Matheï blijkt dat de FOD Financiën al inspeelde op de verwachte stijging van financiële criminaliteit door bij de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) een bijzonder team op te richten dat belast is met de screening van aanvragen van terugbetaling van BTW. De versnelde teruggave van de BTW was één van de bijkomende steunmaatregelen die regering trof in kader van de coronacrisis. 

“Bij die screening werd al meer 80 miljoen euro geblokkeerd zonder noemenswaardige bezwaren van de aanvragers van terugbetaling, wat wijst op het frauduleuze karakter van de aanvragen”, aldus Steven Matheï. 

Steven Matheï benadrukt het belang van een goede samenwerking op Europees niveau. Het recent opgerichte European Financial and Economic Crime Center (EFECC), een onderzoekseenheid ondergebracht bij Europol, kan daarin een belangrijke rol spelen. Het EFECC ondersteunt de EU-lidstaten bij het uitvoeren van onderzoeken naar financiële misdaden en het delen van inlichtingen.  

“Financiële criminaliteit stopt uiteraard niet aan de landsgrenzen. Samenwerking op Europees niveau tussen de federale overheid en het EFECC is dus cruciaal om deze fraude en witwaspraktijken gericht aan te pakken."

"We moeten immers alle zeilen bijzetten om te vermijden dat we miljoenen euro’s verliezen aan georganiseerde misdaad—miljoenen die ingezet kunnen worden voor broodnodige investeringen om onze economie er terug bovenop te helpen.”