Politie pakt pedofielenjagers op: "Wat zij doen wordt niét getolereerd"

door: STS
Politie
Afbeelding bron: Photonews

In Antwerpen heeft de politie deze week negen personen opgepakt op verdenking van het jagen op pedofielen. De onderzoeksrechter heeft twee verdachten onder aanhoudingsmandaat geplaatst. "Het recht in eigen handen nemen, wordt niet getolereerd", klinkt het bij politie en parket.

"De zogenaamde 'pedohunters' speuren actief naar pedoseksuelen op sociale media. Hun doel: de vermeende kindermisbruikers in de val lokken, confronteren en aan de schandpaal nagelen. Hierbij worden bedreigingen en geweld niet geschuwd."

Het waren speurders van de afdeling INTEL die, uit analyse van sociale media, op een gesloten Facebook-groep stootten, waarin wordt opgeroepen om te jagen op mannen met een pedoseksuele voorkeur.

Huiszoekingen

Tijdens tien simultane huiszoekingen op verschillende locaties in Vlaanderen werden negen personen opgepakt. Het gaat om acht mannen en een vrouw, allen tussen 20 en 38 jaar oud. Bij twee verdachten werden een arsenaal aan wapens en munitie in beslag genomen. Verder onderzoek moet uitwijzen of de wapens werden gebruikt bij eventuele criminele feiten.

Tijdens de huiszoekingen werden ook heel wat gsm’s, laptops en tablets in beslag genomen. Uit de analyse van deze informatiedragers en de sociale mediaprofielen moet blijken of de burgerwacht effectief slachtoffers heeft gemaakt.

Dode

"Hoewel pedohunters soms worden verheerlijkt, kan de politie niet toelaten dat mensen zelf voor rechter spelen. Ook niet wanneer ze denken dat iemand iets doet dat verboden is. Bij onze noorderburen kende zo’n jacht al een dodelijk slachtoffer. Wie een vermoeden heeft van kindermisbruik, moet hiermee naar ons stappen", aldus de politie.