"We moeten permanent rekening houden met losgeslagen radicale individuen"

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

Frankrijk is opnieuw in de ban van terreur na de recente aanslagen. Hans Bonte (sp.a), burgemeester van Vilvoorde, weet dat er permanent rekening moet worden gehouden met lone actors, maar hij zegt dat er in zijn gemeente belangrijke lessen zijn getrokken uit het verleden.

“We moeten permanent rekening houden met, bij manier van spreken, losgeslagen radicale individuen", stelt Hans Bonte in gesprek met Redactie24.

"Wij hebben onze les geleerd enkele jaren geleden met de vaststelling dat toen heel wat jongeren geradicaliseerd vertrokken zijn naar Syrië."

"Er is een belangrijk deel overleden, een belangrijk deel zit in gevangenissen. Er zijn er ook die teruggekomen zijn, maar je merkt dat men in de regio, en zeker in moslimkringen, zijn les wel geleerd heeft in die zin dat de alertheid in de moslimwereld zeer hoog is om erop in te werken als mensen tekenen van radicalisering tonen."

"Onze politiediensten hebben hun methodes ook afgestemd met de sociale diensten. Wij zijn in die zin bijzonder waakzaam gebleven en het is inderdaad zo dat wanneer gruwelijke zaken gebeuren zoals in Frankrijk, dat we de alertheid aangescherpt zien bij alle actoren die dat mee helpen beheersen.”

Tags hans bonte