Grote zorgen om IS-strijder: "Alles gaat in de lucht in België, van scholen tot ziekenhuizen"

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
De Turkse milities bombarderen in het noorden van Syrië ook gevangenissen. Zo zijn er al verschillende IS-strijders kunnen ontsnappen.

Maar niet alleen IS-strijders in gevangenissen ontsnappen. Ook zij die vastzitten in Koerdische kampen zien hun kans mooi om te ontsnappen. Volgens minister Koen Geens (CD&V) is de kans klein dat ze terugkeren naar België. "Ze hebben geen enkele ontsnappingsroute."

Maar Hans Bonte (Sp.a) is daar minder zeker van. De burgemeester van Vilvoorde ontvangt onheilspellende berichten. "Er zijn families die aangeven dat hun zoon, dochter of schoondochter op komst is. Ze vragen mij wat ze moeten doen."

Volgens het dreigingsorgaan OCAD zitten er ruim 50 Belgische IS-strijders vast in Koerdische kampen. Er is een grote vrees dat Abdellah Nouman uit zo'n kamp is kunnen ontsnappen en zijn plannen, die hij al enkele jaren heeft, gaat uitvoeren. "In België gaat alles de lucht in", zei hij toen. "Van bibliotheken tot scholen, tot ziekenhuizen, tot winkelstraten, tot discotheken."