Code oranje: Waardevolle tips om veilig het stormweer te doorstaan

door: STS
Onweer
Afbeelding bron: Pixabay

Er kunnen zich zaterdagnamiddag en -avond felle onweersbuien voordoen. De overheidswebsite Risico-info.be geeft waardevolle tips om het zo veilig mogelijk te houden.

Voor een storm kan je controleren of er geen dakpannen loszitten. Je kan ook de stabiliteit van je schoonsteen laten controleren. Een centrale overspanningsafleider plaatsen kan je elektriciteitsnetwerk tegen een blikseminslag beschermen.

Zet dingen die kunnen wegwaaien binnen of maak ze vast. Zorg er ook voor dat je huisdieren binnen zitten. Trek bij onweer de stekker van elektrische toestellen uit het stopcontact. Naar het weerbericht luisteren kan via een radio op batterijen of op je smartphone.

Blijf binnen en ga enkel naar buiten indien het echt moet. Moet je toch naar buiten, schuil dan nooit onder een boom. Vermijd om elektrische snoeren op de grond aan te raken.

Indien je je moet verplaatsen, blijf dan vooral op de hoofdwegen en vermijden trajecten door een bos. Parkeer niet nabij bomen. Rij niet op wegen die onder water staan. Het beste is om binnen te gaan in het dichtstbijzijnde gebouw.

Noodnummer

Indien je niet-dringende hulp van de brandweer nodig hebt, zoals voor een omgevallen boom, kan je het nummer 1722 bellen. Hou het noodnummer 112 vrij voor personen in levensgevaar.

Tags onweer storm