Fel onweer was vals alarm en hagelbollen waren er al helemaal niet: David Dehenauw geeft verklaring

door: PMN
David Dehenauw
Afbeelding bron: Photonews

Er werd zondag gewaarschuwd voor fel onweer. Festivals werden daarom ingekort of afgelast. Er waren ook hagelbollen van vijf centimeter op komst. Maar eigenlijk viel het onweer goed mee en zo'n grote hagelbollen zijn er nergens gesignaleerd.

Het onweer dat zondag over ons land trok viel uiteindelijk goed mee. Enkel in het oosten was er sprake van hevige regen en bliksem. Nochtans was er 40 liter water per vierkante meter voorspeld en er zouden hagelbollen vallen van vijf centimeter. 

Het KMI waarschuwde in sommige provincies zelfs met code oranje. Ook het noodnummer 1722 werd geactiveerd. Uiteindelijk bleek het allemaal een slag in het water te zijn. Weerman David Dehenauw geeft meer uitleg in Het Laatste Nieuws.

"De hagel hadden we slechter ingeschat. We hebben enkel hier en daar wat hagel gehad. Op de radar waren er wel een paar intense cellen in de buurt van Luik te zien en in het zuiden van Limburg, maar ik heb nergens bevestiging gekregen dat er grote hagelbollen gevallen zijn."

Maar hij blijft wel achter de waarschuwing staan. "Vele weerkaarten gaven kans op hagelbollen van 1 tot 5 centimeter aan. Dan kan je bijna niet anders dan waarschuwen. Je weet bijna zeker dat het veel slechter is als ze toch vallen en je niet hebt gewaarschuwd, dan dat je wel waarschuwt en ze vallen niet. Ach, onweer gaat steeds met onzekerheid gepaard. Dit keer was het vals alarm."